środa, 22 października 2014

Makaronowe słoneczne muszelki w słonecznie rozgrzewającym sosie dyniowym z kurczakiem


Conchiglie rigate, czyli słoneczne muszlki to typowy makaron dla rejonów Campanii i południowych Włoch.  Ponieważ tak pięknie i słonecznie się nazywa, przyrządziłam go z dyniowym słonecznym rozgrzewającym sosem, spróbujcie, zapraszam!



Składniki dla 4 osób:

  • szklanka pokrojonej dyni
  • pierś kurczaka 
  • paczka makaronu Malma conchiglie rigate 
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzeń imbiru
  • mała cebulka
  • gałązka rozmarynu
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz do smaku


Na klarowanym maśle podsmażyłam dynię z drobno posiekanym czosnkiem i imbirem. Kurczaka pokroiłam w kostkę, dodałam do dyni. Dołożyłam również posiekaną cebulkę i rozmaryn. Podlałam kilkoma łyżkami wody, dusiłam ok. 15 minut. 
Makaron ugotowałam al dente według czasu podanego na opakowaniu. Odcedziłam i dodałam do sosu. Można trochę posypać parmezanem, ale ja akurat nie miałam :)

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Mleko kokosowe i dynia to ciekawe zestawienie. Nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem, ale wydaję sie byc trafne. Muszę koniecznie spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często dodaję mleko kokosowe do zupy dyniowej :)

      Usuń
  2. O ciekawe, też bardzo lubię zupę dyniową. Najczęściej dodawałam trochę śmietany, ale spróbuję z mlekiem kokosowym ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...