sobota, 13 grudnia 2014

Jajecznica z twarogiem i kminkiem według Zosi Cudny


Jajecznicę lubię, robię ją często. Lubię z dodatkami, z pomidorem, chlebem, szynką, boczkiem, słoniną, cebulą, szczypiorkiem, a nawet chłopską - z mąką… Ale z serem białym nigdy jeszcze nie próbowałam, dlatego szybko musiałam wypróbować ten przepis z książki Zosi Cudny. Zapraszam do wypróbowania, jest pyszna!


Na śniadanie dla 2 osób:

  • 4 jajka
  • 2 plastry szynki
  • 20 dag białego sera
  • łyżka kminku
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku


Szynkę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na maśle, dodać rozdrobniony ser i kminek. Podsmażać do rozpuszczenia się sera. W misce rozbełtać jajka, posolić i popieprzyć. Dodać do sera, wymieszać i smażyć 3 minuty pod przykryciem. Zsunąć na talerz i niezwłocznie podawać.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Zosi Cudny "Make cooking easier", którą miałam przyjemność recenzować.


1 komentarz:

  1. a co powiesz na jajecznice z dynią ? Chyba zrobie taką próbe, uzywając mąki kukurydzianej i startej dyni. Myśle ze mąke z dynią warto by najpierw podgotowac, bo jajka szybko sie scina, a dynie i mączne ciasta długo pieczemy. Nie chce jeść surowej mąki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...