piątek, 8 czerwca 2012

Grecki kurczak w garnku rzymskim


Już za chwilę mecz otwarcia, wszyscy kibicujemy Polakom, ale kurczaka po grecku chyba możemy zjeść, co?
Przyrządziłam kurczaka w moim ulubionym garnku rzymskim (jak używać garnka czytaj tutaj - http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/garnek-rzymski.html).

Składniki na obiad dla 4 osób:
  • kurczak średniej wielkości
  • kg młodych ziemniaków
  • 1 cytryna
  • pół szkalnki czarnych oliwek
  • bakłażan
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, rozmaryn

Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i roztartym rozmarynem, do środka włożyć cytrynę pokrojoną na ćwiartki i oliwki, odstawić na godzinę.
Garnek rzymski namoczyć, włożyć do niego kurczaka, obrane ziemniaki, pokrojonego w dużą kostkę bakłażana, cebulę pokrojoną na ćwiartki i czosnek, całość polać obficie oliwą z oliwek.
Wstawić do zimnego (!!!) piekarnika, nastawić go na 200 stopni i piec 2-2,5 godziny.
Na pół godziny przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, żeby kurczak się przyrumienił.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Wreszcie prawda, 2 razy robiłem kurczaka faszerowanego i zawsze za krótko w piekarniku 2 - 2,5 h to wygląda na konieczny czas do pieczenia
    Pozdrawiam i zyczę smacznego info111

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza tym w garnku rzymskim piecze się dłużej, bo wolniej się nagrzewa i wkładamy go do zimnego piekarnika.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...