niedziela, 3 czerwca 2012

Zwycięska rolada - rozwiązanie konkursu "Co w sercu to na języku"



Przyszła pora, żeby opublikować zwycięski przepis, który został nagrodzony książką Małgorzaty Kalicińskiej w moim konkursie - http://tonajezyku.blogspot.com/2012/05/konkurs-co-w-sercu-to-na-jezyku.html.
Najpiękniejsze danie nadesłała Ola z http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/, ale nie danie było najważniejsze tylko okazja - rocznica związku i radość z kolejnej, drugiej ciąży.
Oli życzę wspaniałego czasu i szczęścia, a poniżej podaję otrzymany przepis:



ROLADA MASCARPONE 


NA KREM :
400 gram serka mascarpone
250 ml kremówki
6 łyżek cukru pudru
pół cytryny

DODATKOWO :
borówki
truskawki

NA BISZKOPT :
najprostsza zasada - 1:1:1 dla wszystkich składników
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki tortowej
aromat waniliowy

1 łyżeczka gorzkiego kakao

oddzielamy zółtka od białek .. ubijamy na sztywna pianę ... dodajemy cukier i ubijamy dalej
gdy cukier całkowicie sie rozpuści podczas ubijania dodajemy żółtka
ubiamy jeszcze przez około 3 minuty ... dodajemy przesiana makę i mieszamy już łyżką ręcznie .. by piana z białek nie opadła ...oraz dodajemy aromat.

ciasto dzielimy na dwie części .. do jednej dodajemy kakao ...
ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w paski : raz białe raz kakaowe i robimy kolorowy mix :)
pieczemy okolo 15 minut w temperaturze 160 stopni
Po 15 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i kładziemy na ścierkę lekko wilgotną i posypaną cukrem , zwijamy jeszcze gorące ciasto w rulon i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut ... aż wystygnie
W między czasie przygotowujemy krem ...
Ubijamy śmietanę na sztywno ... w innej misce ubijamy serek mascarpone wraz z cukrem i cytryną .. dodajemy do smietany i delikatnie mieszamy.

Ciasto rozwijamy ze ścierki .. smarujemy kremem .. troszkę kremu zostawiamy do dekoracji rolady ...

Nie martwcie się jeżeli biszkopt popękał podczas skręcania albo podczas smarowania ... wszystko sie sklei od kremu ;) 
przygotowujemy owoce ...
układamy na krem według uznania ...
zwijamy rolade oraz zawijamy ja znow w scierkę i wkładamy do zamrażalki na około 20 minut .. wyciągamy i odkrawamy brzydkie boki
dekorujemy kremem ...
dekorujemy owocami ...
posypujemy kakao pomieszanym z cukrem pudrem ...
wkładamy do lodówki na 2 godziny .... po upływie tego długiego czasu ... wcinamy !! :)

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. :) dziekuje bardzo za wpis:) oraz wyróżnienie :)i oczywiście za miłe słowa :)
    pozdrawiam serdecznie i dziekuje za nagrode :) bardzo fajna kasiążka z przepisami i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...