wtorek, 10 lipca 2012

Letnia lekka kolacyjka


Czasem tak niewiele potrzeba, żeby zjeść coś pysznego a przy tym nie zmęczyć i nie zgrzać się przy garach :)

Na prezentowanym talerzu znalazły się:

  • roladki z grillowanego bakłażana z serkiem kozim

Bakłażana kroimy wzdłuż i grillujemy, smarujemy serkiem kozim, układamy na serku listki bazylii i zwijamy. Polewamy pesto z rukoli.

Jak zrobić pesto z rukoli? Wystarczy zmiksować garść, albo dwie rukoli ze szczyptą soli, oliwą z oliwek i odrobiną parmezanu :)

  • pomidorek z mozarellą

Plastry pomidora przekładamy plastrami mozarelli i listkami bazylii, solimy, pieprzymy i polewamy oliwą z oliwek.

  • grzanki z masłem czosnkowym

Grillujemy kromki bagietki i smarujemy je masłem czosnkowym.

  • grzanki z mozarellą i pesto z rukoli

Grillujemy kromki bagietki po jednej stronie, przekładamy na drugą stronę, nakładamy na każdą plasterek mozarelli a po ugrillowaniu nakładamy na nie pesto z rukoli.


2 komentarze:

  1. uwielbiam takie biesiadowanie przy talerzu pełnym smakołyków.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...