niedziela, 29 lipca 2012

Sałatka chlebowa z pieczonymi pomidorkami i papryką


Danie wykonane w ramach testowania ciabatty do opieku firmy Dan Cake. O walorach smakowych ciabatty można przeczytać TUTAJ.
Oprócz zjedzenia zwykłych kanapek, przyrządziłam również sałatkę, którą widzialam w jednym z programów kulinarnych na kuchnia+.

Składniki dla 2 osób:

  • pół ciabatty do opieku Dan Cake
  • 1 czerwona papryka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • garść bazylii
  • pół pęczka dymki ze szczypiorkiem
  • mała cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • po łyżeczce kremowego balsamico cytrynowego i pepperoccino

Ciabattę pokroić na kromki, zwilżyć oliwą i zapiec na grzanki w piekarniku albo na patelni grillowej. Paprykę opiec w piekarniku do sczernienia  skórki, włożyć ciepłą do woreczka foliowego (łatwiej wtedy schodzi skórka), zdjąć skórę, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek, wrzucić poszarpaną na małe kawałki bazylię (połowę garści) i pomidorki koktajlowe, podsmażyć przez około 3 minuty.
Do dużej miski wrzucić grzanki połamane na kawałeczki, pokrojoną paprykę, cebulę, szczypiorek, podsmażone pomidorki i pozostałą bazylię, polać 2 łyżkami oliwy, balsamico, wymieszać i podawać bez zwłoki...

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Najlepsze są w tym te pomidorki podsmażone :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kilka rozgnieść, tworzy się wtedy fajny sosik :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...