czwartek, 24 października 2013

Sos arrabiata zasłoikowany

Składniki:
  • 3 kg pomidorów (u mnie Lima)
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 papryczki chili
  • zioła - u mnie bazylia, oregano, tymianek
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • oliwa z oliwek

Pomidory umyć, pokroić na czątki, dodać chili i nastawić do gotowania. Jak się rozgotują, przetrzeć przez sitko lub przecierakiem (ja używam przecieraka Kitchen Aida). Postawić znowu na gazie, dodać zioła, przyprawy, wyciśnięty czosnek, posiekaną i przesmażoną cebulę (razem z oliwą od smażenia). Gotować do zredukowania płynu o ok. 1/5. Gorący sos nalewać do wyparzonych słoików i ustawiać je do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. uuu super przepis pierwszy raz słysze o takim sosiku :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...