sobota, 2 listopada 2013

Czekoladowy sernik


Przepis na ten sernik został zaczerpnięty z listopadowego numeru Zwierciadła.

Składniki:
  • 500 g mascarpone
  • 300 g gorzkiej czekolady (ja dałam 250 g)
  • 100 ml gęstej śmietany 36% (ja dałam 18%)
  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru (ja dałam 150 g zwykłego cukru)
  • łyżka mąki (dałam ziemniaczaną :)
  • ok. 150 g ciasteczek typu Digestive
  • łyżka kakao
  • 80 g miękkiego masła


Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem i kakao. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć przygotowaną masą, odstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Mascarpone ubić w jajkami, śmietaną, cukrem, mąką. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wciąż ubijając dodać powoli przestudzoną czekoladę. Masę wlać na ostudzony spód.
W oryginalnym przepisie należało go piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni, ja piekłam 60 minut bo był wciąż płynny.
Sernik schłodzić, oprószyć kakao i udekorować pokrojoną czekoladą.

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Od wczoraj chodzi za mną sernik czekoladowy, będę musiała go upiec:) Ten kawałek wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moooocno czekoladowy, taki jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, musiał smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...