środa, 13 listopada 2013

Karkówka porządnie wymoczona a później upieczona


Składniki:

  • kawałek karkówki ok. 1,5 kg
  • 2 szklanki miodowego wina lub piwa
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka chili


Mięso umyć, osuszyć, natrzeć olejem i przyprawami, włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winem, zamknąć i odstawić na noc do lodówki. Ja użyłam domowego wina stołowego przywiezionego z wakacji, ale swobodnie można je zastąpić piwem miodowym. Podczas marynowania mięso dobrze byłoby obrócić.
Tak wymoczoną karkówkę piec w zamkniętym naczyniu razem z marynatą w temperaturze 140 stopni przez 1,5 godziny. Przed podaniem i pokrojeniem, trzeba dać mięsu odpocząć przez 20 minut.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...