sobota, 19 maja 2012

Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich z jabłkami



Polędwiczki wieprzowe w ziołach prowansalskich z pieczonymi jabłkami to danie w sam raz na wykwintny obiad weekendowy, i wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonne.


Składniki na obiad dla 4 osób:

  • 2 niezbyt duże polędwiczki
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie KAMIS
  • sól, pieprz do smaku

Umyte polędwiczki natrzyj oliwą i ziołami prowansalskimi, odstaw na minimum godzinę.
Polędwiczki usmaż na maśle, na osobnej patelni usmaż na maśle jabłka pokrojone na ósemki.
Polędwiczki odłóż na 2 minuty, żeby mięso odetchnęło. Pokrój na plasterki i podawaj razem z jabłkiem.
Podaj z puree z ziemniaków lub z ziemniakami pieczonymi.

2 komentarze:

  1. Bardzo wykwintne bym powiedziała i smakowite:)I szybkie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę! Po raz pierwszy zrobiłam polędwiczki tak szybko :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...