poniedziałek, 14 maja 2012

Cynamonowe ciasto Gośki, z rabarbarem :)





Cynamonowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - przepis Gośki.


Dostałam ostatnio od teściowej, prosto z działkowego ogródka pachnący rabarbar. Sama nigdy za nim nie przepadałam, kojarzył mi się głównie z kompotem. A jak tu jeszcze do tego przekonać mojego ukochanego, że rabarbar też może być smaczny  Ale moich ciast mój mąż nie odmawia, więc wyczarowałam szybkie ciasto. Nie zdążyło się wystudzić a nie było już prawie połowy :)

Ciasto:


  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 2- 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka roztrzepane
  • 400 g rabarbaru, pokrojonego na około 2 cm kawałki


Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru (dałam brązowy)
  • 100 g mąki

oraz cukier puder do dekoracji 



Formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 - 23 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Kruszonka: na małym ogniu na patelni roztopić masło, dodać cynamon , cukier a po chwili mąkę, wymieszać. 
Najlepiej jak utworzą się grudki w naszej kruszonce, są najpyszniejsze :-D 

Ciasto:  Mąkę przesiewamy  do miski, dodajemy  proszek do pieczenia i sodę, masło kroimy w drobne kawałki i dorzucamy do mąki, cukier, cynamon  oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).
Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem formy, wyrównać powierzchnię, ułożyć rabarbar i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja). Ostudzić w formie, posypać cukrem pudrem. 

Smacznego! 





3 komentarze:

  1. ciasto z rabarbarem...to cos czego mi dzis zdecydowanie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie rabarbaru i cynamonu:) chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. A najśmieszniejsze jest to, że mężczyźni rzekomo nienawidzący rabarbaru je polubili :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...