piątek, 11 maja 2012

Bakłażan zapiekany z cielęciną








Wbrew pozorom proste do przyrządzenia danie, odrobinę pracochłonne, ale tylko odrobinę :)


Składniki dla 2 osób:


  • 1 średnio duży bakłażan
  • 30 dag mielonej cielęciny
  • puszka krojonych pomidorów 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tarta mozarella do posypania
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Bakłażana przekroić wzdłuż, wydłubać miąższ (najlepiej ponacinać w kratkę, będzie łatwiej), posolić i wrzucić na kilka minut do piekarnika z funkcją grillowania.
Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek, po chwili wrzucić mięso, podsmażyć, wrzucić miąższ z bakłażana, podsmażyć, wlać pomidory, posolić, popieprzyć do smaku i dusić ok. 10 minut.
Formę do zapiekania natłuścić oliwą, położyć połówki bakłażana, napełnić je farszem, posypać mozarellą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Podawać z ryżem basmati.

4 komentarze:

  1. o kurcze uwielbiam faszerowane warzywa - napewno wyprobuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam i zachęcam do oglądania również innych przepisów na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bakłażana faszeruję w ten sam sposób jest przepyszny :)Teresa R

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię faszerować warzywa, bakłażana, papryki, cukinie, patisony...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...