piątek, 18 maja 2012

Euro koko deser


Jedni mówią Eton mess, ja mówię Patriotyczne zamieszanie, czyli Euro koko deser...


Przepis prościutki i szybciutki, pod warunkiem, że dzień wcześniej zrobimy beziki ;)


A więc:

  1. bierzemy miskę szklaną, żeby ładnie wyglądało i było widać warstwy (jak w Shreku, co?)
  2. na dno wrzucamy beziki (ja zrobiłam cynamonowe z 3 białek)
  3. na beziki dajemy truskawki (ja użyłam mrożonych - całą paczkę)
  4. na to śmietankę ubitą z cukrem waniliowym (1 opakowanie śmietanki 400 g)
  5. na to sos powstały podczas rozmrażania truskawek lub mus ze zmiksowanych truskawek
  6. dekorujemy pozostałymi bezikami
  7. bierzemy wielką łychę i nakładamy



A przepis na beziki?

Beziki robi się prosto - wystarczy ubić białko jaj kurzych (nie zimne, ma być w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli, a jak już będzie ubite dodawać cukiem puder w proporcjach 50 g cukru na 1 białko, ma wyjść śliczne i błyszczące.
Ja jeszcze dodaję łyżeczkę soku z cytryny, a w tym przypadku dodałam łyżeczkę cynamonu i powstały beziki cynamonowe.
Beziki suszymy w temperaturze 120 stopni przez ok. 45-60 minut, studzimy w piekarniku.



4 komentarze:

  1. Wspaniałe zamieszanie :) Też mam je w planach- zrobię tej wiosny na pewno ze świeżymi truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone też się obroniły, było bardziej soczyście :)

      Usuń
  2. łoo bezy , bita śmietana, truskawki ! biorę całą michę !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...